Hypnotherapie

Hypnotherapie wordt jammer genoeg nog vaak vergeleken met de vrije toneelhypnose, waarbij door een hypnotiseur gesuggereerd kan worden dat iemand zich even iemand anders voelt.

De hypnotiseur zoekt gericht naar mensen die een fan zijn van iemand en vraagt één van hen op het toneel, bijvoorbeeld iemand die fan is van Madonna. Vervolgens geeft hij hem of haar de suggestie dat hij of zij die persoon is, zodat de fan ook kan zingen en bewegen zoals Madonna. Dit is vermakelijk voor het publiek maar heeft wel de moderne hypnotherapie besmet. Zulke vooroordelen moeten de wereld uit worden geholpen.

Gelukkig wordt hypnotherapie steeds meer gezien als een waardevolle medische en psychologische techniek. Het grote voordeel van hypnotherapie is dat de behandeling geen bijwerkingen heeft. Mocht u twijfelen over hypnotherapie, dan is het goed te weten dat u bij het ondergaan van hypnotherapie niets tegen uw wil kunt laten doen, of iets wat tegen uw normen en gedragspatronen ingaat.

Hypnotherapie is een vorm van therapie waarbij gebruik gemaakt wordt van trance. Trance is een toestand van diepe ontspanning en veranderd bewustzijn, waarbij wij contact kunnen maken met ons onbewuste (Barbelo C. Uijtenbogaardt 2002).

Het woordenboek omschrijft trance als “hypnotische of droomtoestand; vervoering”. Trance kun je vergelijken met dat je bijvoorbeeld ergens bent en je ruikt de geur van pijptabak en je herinnert je ineens het huis van je grootouders waar je de vakanties doorbracht, of door het geluid van een oud liedje dat je hoort op de radio en je denkt weer terug aan het moment dat je danste met je eerste vriend of vriendin.

Wanneer we het over hypnotherapie hebben, dan gaat het om een trance die als gevolg van een doelgerichte therapeutische sessie is opgeroepen. Hier zijn verschillende hypnotherapeutische technieken voor.

Het mooiste van hypnotherapie vind ik persoonlijk dat de cliënt altijd de hulpbronnen in zich heeft en zelf de oplossingen kan vinden of aangereikt krijgt vanuit het onbewuste. Om deze reden is het onbewuste van groot belang voor mij als hypnotherapeut.

Hypnotherapie is een veilige, prettige en effectieve behandelwijze en wordt door cliënten als zodanig ervaren.  

Mijn ervaring met cliënten en met mezelf is dat cliënten vaak de klacht waar ze mee kwamen, na een aantal behandeling en na een evaluatiegesprek niet meer wisten dat dit een klacht was, omdat het al geïntegreerd is in het bewustzijn.

Ik hoor vaak de opmerking: wat gebeurd is in het verleden kun je toch niet meer veranderen? Door de emoties die er in het Nu zijn in ons leven, kun je terug naar het verleden om deze emotie te helen in het hier en nu, zodat deze wond kan gaan genezen. Door middel van trance verken je die elementen uit het verleden die je in het dagelijkse leven nog steeds belemmeren om gelukkig te zijn en kun je deze verwerken en helen.